menu
Van Doorn

14 juni 2021 - Vanuit onze ambitie om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, duurzaamheid te bevorderen en circulariteit in praktijk te brengen hebben wij het initiatief genomen om, samen met regionale partners, van vrijkomend stamhout nieuwe producten te maken voor de buitenruimte. Het initiatief draagt de naam ‘Betuwse Planken en Balken’ en toont aan dat duurzaamheid en het bieden van kansen aan mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt, hand in hand kunnen gaan. 

 

Samenwerking met regionale partners

Regionale partners die meedoen zijn: Stichting Natuurbeleving Leidsche Hoeven, Boomzorg Bos, Gebr. De Ronde, St. Middelkoop Buurmalsen B.V. en de Wormerij actief bij Betuwse Planken en Balken. In de toekomst hopen wij nog meer regionale partijen warm te maken om mee te doen. 

 

Van planken en balken tot nieuwe producten

Met onze regionale partners zorgen wij voor de verwerking van vrijkomend stamhout uit diverse projecten in de buitenruimte. Van de gezaagde planken en balken worden vervolgens weer nieuwe producten gemaakt, om te gebruiken in de buitenruimte. Denk bijvoorbeeld aan nestkasten voor vogels, vleermuiskasten, bijenkasten en insectenhotels, picknicktafels, timmer- en tuinhout voor hekwerken en rasters. 

 

Hoe het werkt

Alle partners van Betuwse Planken en Balken brengen materialen en machines in, nemen kennis mee en/of zorgen voor de verwerking en bewerking van het hout. Dit gebeurt in de vorm van dagbesteding en persoonlijke ontwikkeling onder begeleiding voor gehandicapten en/of ouderen in de regio. 

 

Het resultaat

Het resultaat van onze regionale samenwerking is dat vrijkomend hout op een kostenneutrale manier wordt teruggebracht in de buitenruimte, terwijl tegelijkertijd aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een zinvolle dagbesteding wordt geboden.  

 

Proef

Vorig jaar zijn wij gestart met de proef. Afgelopen winter is in de provincies Gelderland en Noord-Brabant hout verzameld en gedroogd. Dit voorjaar is het hout tot planken en balken gezaagd en vervoerd naar Stichting Natuurbeleving Leidsche Hoeven. Deze zomer leveren de medewerkers van Leidsche Hoeven de eerste nieuwe (proef)producten op. Door deze nieuwe houtproducten een plekje te geven in de buitenruimte is de cirkel weer rond.

Het zagen van de planken

Werken bij Van Doorn

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe collega's. Wil jij je inzetten om de buitenruimte van morgen te realiseren?