menu
Van Doorn
01 september '24

RFID tags voor gebruik heftrucks

1 september 2024 – Van Doorn introduceert het gebruik van RFID tags als toegangsbewijs voor het besturen van heftrucks. 

Bij Van Doorn hebben wij 7 heftrucks die dagelijks op onze verschillende (project)locaties worden gebruikt. Om een heftruck te bedienen is een heftruckcertificaat nodig. In de praktijk kwam het voor dat heftrucks bediend werden door personen die niet bevoegd waren, met risico’s op verkeerd gebruik en ongelukken. Na een melding in onze VeiligWerk App hebben we samen met Van Namen een systeem ontwikkeld om onbevoegd gebruik tegen te gaan. 
 

Probleem

Het probleem van onbevoegd gebruik van heftrucks werd geconstateerd door onze (voormalig) magazijnbeheerder. Hij maakte daarvan een verbetervoorstel in de VeiligWerk App. Hij merkte op dat er mensen zonder heftruckcertificaten de machines bedienden wanneer er geen toezicht was vanuit het magazijn, bijvoorbeeld in de avonden of bij nachtwerk. Ieder persoon met een sleutel van een heftruck kon deze  besturen. Sinds het verbetervoorstel van de magazijnbeheerder zijn wij samen met de materiaalbeheerder op zoek gegaan naar een technisch systeem om onbevoegd gebruik tegen te gaan.

 

Ontwikkeling scansysteem

We gingen in gesprek met de leverancier Gijs van Namen (van Van Namen) om te kijken of het mogelijk was om een systeem te ontwikkelen, om onbevoegd gebruik onmogelijk te maken. Al eerder heeft Van Namen voor ons een achteruitrijsysteem ontwikkeld op onze veegwagen. Daardoor hadden we al goede ervaring met het bedrijf en de diensten die zij leveren.


Uiteindelijk is het gelukt om twee systemen te combineren: Salto en Fleets-Online. Salto beheert de toegang tot de heftrucks, en Fleets-Online is een beheerssysteem met de gegevens van al onze voertuigen. Het kostte ons twee jaar om het systeem optimaal te laten verlopen.  
 

Resultaat

Het resultaat is een saltoslot op alle heftrucks van ons bedrijf. Dankzij dit saltoslot kan de heftruck alleen rijden na een scan van een RFID-tag. Op die manier kunnen alleen medewerkers met een heftruckcertificaat en een saltosleutel met hun persoonlijke RFID-tag toegang krijgen om de heftruck te besturen. Ook inhuurkrachten en medewerkers van partners of onderaannemers, krijgen van ons een RFID-tag met bevoegdheid, wanneer zij aantoonbaar in het bezit zijn van een heftruckcertificaat.

Als de heftruck gestart wordt zonder dat de tag is gescand, of als de medewerker met de tag niet bevoegd is, klinkt er een luide pieptoon. Deze piep moet gedeactiveerd worden door een medewerker met een bevoegde RFID tag. Dankzij deze beveiliging van de heftrucks behoort onbevoegd gebruik definitief tot het verleden en hebben we een stap gemaakt in het nog veilig(er) werken met heftrucks. 


Zo maken we samen iedere dag het werk weer een stukje veiliger! 
 

Werken bij Van Doorn

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe collega's. Wil jij je inzetten om de buitenruimte van morgen te realiseren?