menu
Van Doorn
Infra

Ondergrondse noodafsluitingen in sifons Wilhelminakanaal

26 september 2023 – Voor Rijkswaterstaat monteren wij de komende maanden in het Wilhelminakanaal, ondergrondse noodafsluitingen in de watertransportbuizen van de beken die het kanaal kruisen. 

 

Wateroverlast voorkomen

Op 12 plaatsen doorkruist het Wilhelminakanaal beken en riviertjes van het beekdal van de Aa, de Maas en de Dommel. Grote buizen (sifons) voeren het water van de kruisende beken onder het kanaal door. In deze buizen plaatsen wij noodafsluiters, ook wel guillotine keringen genaamd. Deze hebben wij speciaal ontwikkeld. Zo kunnen de keringen dichtgezet worden in geval van nood, bijvoorbeeld wanneer er schade of scheurtjes zijn ontstaan in de ondergrondse buizen. Deze noodmaatregel voorkomt dat kanaalwater via de sifons weglekt en in de beken wateroverlast veroorzaakt.

 

Noodmaatregel

De plaatsing van de afsluitingen is een voorlopige maatregel, in afwachting op een grotere operatie. De sifons zijn oud, -sommige meer dan 100 jaar- en op termijn aan vervanging toe. Rijkswaterstaat verwacht in 2026 de huidige sifons te zullen vervangen door nieuwe exemplaren. 

 

Planning montage noodafsluitingen

De Oude Leij krijgt als eerste de guillotinekeringen. Daarna volgen de Nieuwe Leij, Groote Beek, Goorloop. De Beemd, Spruitenstroompje, Reusel, Grote Beerze, Kleine Beerze/ Kattenbergscheloop, De Dommel, en de waterlopen die alleen een nummer hebben en geen naam.

 

Wilt u meer weten over de uitvoering van dit project? Neem dan contact met ons op via info@vandoornbuitenruimte.nl.

 

Sifons kanaal guillotinekering

Werken bij Van Doorn

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe collega's. Wil jij je inzetten om de buitenruimte van morgen te realiseren?