menu
Van Doorn

9 juli 2021 - Een duurzame, mooie en veilige buitenruimte voor iedereen. Dat is onze missie. Vanuit deze missie is Van Doorn altijd op zoek naar duurzame alternatieven voor het beheer en onderhoud van de buitenruimte. Voor de gemeente Loon op Zand zijn wij in mei gestart met een proef om onkruid op verhardingen te verwijderen met heet water. De eerste resultaten zijn veelbelovend. 

 

Duurzame onkruidbestrijding Loon op Zand

Voor de gemeente Loon op Zand beheert en onderhoudt Van Doorn de openbare buitenruimte. Een van onze werkzaamheden is het bestrijden van onkruid op de verharding en het zorgen voor een goed onderhouden straatbeeld. Voor de bestrijding van onkruid maakten we gebruik van borstelmachines. Zowel Van Doorn als de gemeente Loon op Zand hadden echter de wens om over te stappen op een duurzaam alternatief voor onkruidbestrijding. Dat werd gevonden in het verwijderen van onkruid met CO2 neutraal heet water van The Green Solution. 

 

De eerste ervaringen zijn positief

Op maandag 17 mei ging de proef op het Anton Pieckplein in Kaatsheuvel van start. “De eerste ervaringen zijn positief.” aldus Esther Wajon (Omgevingsmanager van Van Doorn). 
“Binnen de proef bestrijden we dit jaar het onkruid op de verharding binnen de centrumgebieden van Kaatsheuvel en Loon op Zand. Hier hebben we een ‘hoog onderhoudsniveau’. We willen zo onderzoeken of we met deze manier van onkruidbestrijding op het juiste niveau blijven. Dat betekent dat we minimaal 3 keer het onkruid bestrijden met heet water. Afhankelijk van het weer herhalen we dit elke 4 tot 5 weken. Bij vochtig en warm weer groeit onkruid namelijk sneller dan bij droog weer.”  

 

Over The Green Solution

The Green Solution levert duurzaam geproduceerd heet water (tot 100°C). Het water wordt verwarmd door restwarmte, dus zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Per etmaal wordt meer dan 1.000.000 liter kokend water gemaakt zonder extra CO2 te produceren. Dit hete, ontharde water is 100% CO2 neutraal en wordt gebruikt voor onder andere de grootschalige beheersing van onkruid en exoten, de bestrijding van de eikenprocessierups, het reinigen van tankopleggers of het bestrijden van de legionellabacterie in drinkwatersystemen.
 

Werken bij Van Doorn

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe collega's. Wil jij je inzetten om de buitenruimte van morgen te realiseren?