menu
Van Doorn
Groen

Start aanplant bomen Groene Boog A16  

19 januari 2023 - Deze week zijn we officieel gestart met de aanplant van bomen bij de aanleg van de A16 Rotterdam (Groene Boog). De bomen zijn een compensatie voor het groen dat moest wijken voor de snelweg. 
 

Eerste aanplant

Samen met een groep omwonenden, kinderen en samenwerkingspartners zijn op 18 januari officieel de eerste bomen geplant aan de Verlegde Oude Bovendijk in de gemeente Lansingerland. Onze collega’s uitvoerder Jeffrey Kleian, werkvoorbereider Edward Engels en projectleider Maarten van Rijswijk, waren vanuit Van Doorn aanwezig en verleenden waar nodig assistentie. Het was een leuke dag met de buren, gezinnen, collega’s en partners van De Groene Boog, natuurorganisaties en gemeente Lansingerland. In februari vindt een soortgelijke actie plaats op de Schieveensedijk in de gemeente Rotterdam. 

 

Herplant als compensatie

De A16 Rotterdam wordt in opdracht van Rijkswaterstaat aangelegd door bouwcombinatie De Groene Boog. Buitenruimtespecialist Van Doorn zorgt voor de aanleg van alle groenvoorzieningen binnen het project. Maarten van Rijswijk (projectleider): "Alle groenaanleg wordt door Van Doorn uitgevoerd. Het is een van onze grootste plantklussen ooit. We werken samen met onze vaste leverancier Ebben. Met het terug planten van bomen compenseert opdrachtgever Rijkswaterstaat het groen dat moest wijken voor de A16. De bomen die geplant worden maken deel uit van de 23,5 hectare groen die binnen de grens van het project wordt terug geplant. In totaal wordt er ter compensatie van de A16 34,9 hectare nieuw groen aangelegd in de vorm van bomen, struiken, planten, grassen en waterpartijen." 


Gefaseerde aanleg van het groen

Op de Verlegde Oude Bovendijk (gemeente Lansingerland) komen 126 bomen terug (grauwe abeel) en op de Schieveensedijk 222 fladderiepen. Iepen komen van nature veel voor in de regio Rotterdam, omdat ze goed bestand zijn tegen wind en goed kunnen wortelen bij hoge waterstanden en in drassige grond. Dat geldt ook voor de grauwe abeel, een populierensoort die bovendien snel groeit. Vanaf eind dit jaar planten we ook op andere locaties het groen terug. Het gaat dan met name om het gebied tussen de A13 en de Ankie Verbeek-Ohrlaan (de noordrand van Rotterdam), langs de huidige N209. In het plantseizoen 2024/2025 start de aanleg van het Lage Bergse Bos, bovenop het dak van de Rottemerentunnel. 

groene boog

Vlnr: Simon Fortuyn (wethouder Lansingerland), Hein Versteegen (De Groene Boog), Eelco Negen (Rijkswaterstaat).
Fotografie: Vincent Basler

Werken bij Van Doorn

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe collega's. Wil jij je inzetten om de buitenruimte van morgen te realiseren?