menu
Van Doorn

Betuwse Planken en Balken

Vanuit onze ambitie om circulariteit in praktijk te brengen, hebben wij het initiatief genomen om van vrijkomend stamhout nieuwe producten te maken voor de buitenruimte. Het initiatief draagt de naam ‘Betuwse Planken en Balken’ en toont aan dat duurzaamheid en het bieden van kansen aan mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt, hand in hand kunnen gaan.

Betuwse planken en balken

Nieuwe producten van vrijkomend stamhout

Tijdens ons werk in de buitenruimte komt veel stamhout vrij. Bijvoorbeeld door snoei of bomenkap. Voorheen werd dit hout afgevoerd als afval of versnipperd. Dat kon anders, vonden wij. Daarom maken wij nu van dit vrijkomend stamhout mooie, nieuwe producten voor de buitenruimte. Of gebruiken het hout om bestaande producten in de buitenruimte te renoveren. Wij werken hierbij nauw samen met partijen uit de regio. 

 

Duurzaam productieproces

De producten van Betuwse Planken en Balken komen duurzaam tot stand. Dat begint al met de beschikbaarheid van voldoende stamhout. Wij kopen geen hout in, maar zijn afhankelijk van de aanvoer van stamhout dat vrijkomt uit onze werkzaamheden in de buitenruimte. Zodra het hout gedroogd is, zagen we er planken en balken van. Daarna laten we er nieuwe producten van maken. Lokale partijen zorgen voor de verwerking en bewerking van het hout. Dit gebeurt in de vorm van dagbesteding en persoonlijke ontwikkeling onder begeleiding voor gehandicapten en/of ouderen in de regio.  

 

Elk product zijn eigen verhaal

Alle producten van Betuwse Planken en Balken zijn uniek en hebben ieder hun eigen verhaal. Dat verhaal willen wij graag vertellen. Want hoe mooi is het als een boom uit jouw gemeente of provincie terugkomt als insectenhotel of picknicktafel? Het assortiment groeit nog steeds. 

 

Producten

In het voorjaar van 2022 hebben wij de eerste producten opgeleverd. Door deze nieuwe houtproducten een plekje te geven in de buitenruimte, is de cirkel weer rond. Op dit moment zijn de volgende producten leverbaar: 

 • bankjes
 • boomstamtafel (diverse afmetingen en poten)
 • borrelplankjes (diverse afmetingen)
 • diverse nestkasten
 • informatiebord (2 x 0,7 meter)
 • insectenhotel middel (70 x 30 centimeter)
 • insectenhotel vrijstaand (2,5 x 1,5 meter)
 • picknicktafels
 • planken & balken (diverse afmetingen)
 • ronde tafels (binnen)
 • tuintafel (diverse poten)

Producten Betuwse Planken en Balken

 

Samen vormen wij de buitenruimte van morgen

Een mooie, veilige en duurzame buitenruimte is een taak van ons allemaal. Om klaar te zijn voor de uitdagingen van de toekomst, is het belangrijk om vandaag al na te denken over de buitenruimte van morgen. Elke dag werken wij samen met onze opdrachtgevers aan een buitenruimte die toekomstbestendig en in balans is met de natuurlijke leefomgeving. Het hergebruik van vrijkomend hout sluit daar goed bij aan. 

 

“Bij schadevaringen in de Noordersluis in IJmuiden breekt of scheurt er wel eens een balk. Helaas niet meer geschikt voor de functie van drijfraam, maar perfect voor de renovatie van een trap naar een steiger.”

 

“In Hellevoetsluis is in 2020 een nieuw multifunctioneel sportcomplex gebouwd met een zwembad, sporthal, fitnesscentrum, horeca en vergaderfaciliteiten. De buitenruimte werd op maat ingericht. Om overlast van naastgelegen fabriek tot een minimum te beperken is een geluidswal geplaatst. Aan deze geluidswal hebben wij 5 insectenhotels van 3 bij 1,3 meter bevestigd. Deze insectenhotels zijn allemaal gemaakt van eikenhout, afkomstig uit stormschade begin 2020.”  

 

Onze partners

 

Over Betuwse Planken en Balken

Betuwse Planken en Balken bestaat sinds 2019 en is door ons opgericht vanuit onze ambitie om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, duurzaamheid te bevorderen en circulariteit in praktijk te brengen. Bij Betuwse Planken en Balken maken wij samen met onze partners van vrijkomend hout nieuwe producten voor de buitenruimte. Wij werken hiervoor samen met lokale partijen en bieden kansen aan mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt.

 

Geïnteresseerd in Betuwse Planken en Balken of een van onze producten? 

Neem contact op met Jeroen Machielsen (jmachielsen@vandoornbuitenruimte.nl) of Christian de Wit (cdewit@vandoornbuitenruimte.nl). Zij vertellen u graag meer.