22 november 2018 - Op 28 november aanstaande zal de eerste tot belevingspaal omgebouwde oude ANWB praatpaal in gebruik worden genomen bij de afdeling psychogeriatrie in Zorgcentrum Merefelt in Veldhoven.
Het verhaal van de praatpaal
De gele ANWB praatpaal was jarenlang een icoon voor automobilisten met pech. Door de komst van de mobiele telefoon is hij overbodig geworden. In juni vorig jaar, 57 jaar nadat de eerste praatpaal is neergezet, zijn alle 3300 praatpalen buiten werking gesteld. Ecoleon kreeg van Rijkswaterstaat de opdracht om alle praatpalen te verwijderen en te zoeken naar aansprekende nieuwe duurzame concepten, waarbij de praatpaal niet wordt vernietigd of gerecycled, maar een nieuw leven krijgt. Bij het duurzaam herbestemmen zocht Ecoleon actief samenwerking met andere marktpartijen, zoals Embedded Fitness.
Van praatpaal naar belevingspaal
Embedded Fitness, het bedrijf dat innovatieve interactieve toepassingen bedenkt om mensen in beweging te krijgen, heeft zich gebogen over de praatpaal. Samen met een studente van de TU/e Industrial Design Veerle van Engen, bedacht zij de interactieve belevingspaal. Met zorgorganisatie RSZK (Regionale Zorgcentra De Kempen) is op de locatie Merefelt in Veldhoven, waar 160 ouderen onder wie 60 dementerenden wonen, het afgelopen jaar een onderzoek gestart om de praatpaal om te bouwen tot een interactieve praatpaal.
Hoe werkt het?
De alom bekende praatpaal is voorzien van een touchscreen en een computer. Mensen melden zich bij de Belevingspaal via een druk op de bekende gele knop van de paal. Dan start de interactie via beelden en geluiden op het beeldscherm tussen de oren. De inhoud bevat op dit moment polygoon-journaals en foto’s van vroeger, later zal dit worden uitgebreid met liedjes uit de jaren ’40 – ‘50 en vraag- en antwoord spelletjes met foto’s. Samen met Stichting Historisch Erfgoed Veldhoven is een selectie van foto’s gemaakt. Zo kunnen de mensen terug in de tijd en komen de verhalen los.
Vitaal met de praatpaal
Eerste gebruikerstests hebben uitgewezen dat de plaatsing van de belevingspaal de mensen nieuwsgierig maakt. Door met een bewoner naar de praatpaal te lopen, komen mensen in beweging, wat goed is voor hun gezondheid en vitaliteit. Beweging vertraagt ook het dementieproces. Voor mantelzorgers, familie of een activiteitenbegeleider is een wandeling naar de belevingspaal een leuke activiteit om samen met de bewoners te ondernemen. De interactieve belevingspaal is verkrijgbaar bij Embedded Fitness.
Ingebruikname eerste belevingspaal
Bij de officiële ingebruikname is ook Sergio Derks, de conservator van het Philips Museum, aanwezig: “Philips heeft een rol gespeeld in de ontwikkeling van de technologie en ontwerp van de allereerste praatpaal. Ik vind het bijzonder verheugend dat zo’n eerste ontwikkeling nu leidt tot een herkenbare communicatiepaal die bij kan dragen aan het activeren van dementerenden ouderen.”
Nieuwe bestemmingen voor de iconische praatpaal
Al eerder bouwde Ecoleon, samen met Ecotap, praatpalen om tot autolaadpalen, fietslaadpalen en communicatiepalen. Samen met Outdoor Furniture Nederland (OFN) werken ze momenteel ook aan de ombouw tot multimediapaal, een eerste prototype is gereed en eind dit jaar te koop. Al deze praatpaal-producten zijn verkrijgbaar via koopeenpraatpaal.nl.