menu
Van Doorn
22 mei '23

Kleurkeur zorgt voor biodiverse bermen

22 mei 2023 - Kleurige bermen en groenstroken waar veel insecten en andere dieren in leven. Ze zijn niet alleen mooi om te zien, maar ook erg nodig. Omdat we in Nederland de buitenruimte intensief gebruiken, is er steeds minder leefruimte voor plant en dier. Van Doorn vindt ecologisch beheer van bermen en groenstroken daarom erg belangrijk. 

 

Kleurkeur certificaat

Enkele jaren geleden was Van Doorn dan ook een van de eerste bedrijven die het Kleurkeur certificaat wist te behalen. Kleurkeur is een door De Vlinderstichting en Stichting Groenkeur ontwikkelde standaard voor ecologisch beheer van bermen en groenstroken. Door volgens de Kleurkeur methodiek te werken, is biodiversiteit gegarandeerd. Iets wat ook bij steeds meer gemeenten en andere (overheids)organisaties een speerpunt is. 

 

Nectarindex

Laura Kleinsman, Projectleider Groen bij Van Doorn, legt uit wat de Kleurkeur methodiek inhoudt: “Onze ecoloog brengt eerst in kaart wat de nectarindex van een berm of groenstrook is. Deze index loopt van 1 tot 5. Des te meer nectarplanten aanwezig zijn, des te hoger de score wordt. Bermen en groenstroken met een hogere nectarindex zijn het meest waardevol om volgens Kleurkeur te beheren omdat daar relatief eenvoudig resultaat behaald kan worden. Om de ecologische waarde te behouden en vergroten, maaien we gefaseerd. Dat kan door middel van sinusmaaien, waarbij we bijvoorbeeld de bovenste bermstrook wel maaien en de onderste strook niet. Of door te mozaïeken. Dan maaien we het ene vlak wel helemaal en het andere vlak niet. Hierdoor is er altijd een deel van het groen beschikbaar als voedselbron en schuilplaats voor insecten en andere dieren.”

 

Investering in plaats van bezuiniging

Omdat er stuk minder gemaaid wordt, lijkt deze vorm van groenbeheer voor de buitenwereld wellicht een bezuinigingsmaatregel. Maar is dat ook zo? “Nee, dat klopt niet. In plaats van een bezuiniging is het eigenlijk een investering.” vertelt Laura. “Er komt bijvoorbeeld veel meer kijken bij de planning. Zo mogen we niet maaien als het langer dan 2 uren heeft geregend om insporing te voorkomen. Ook hebben we ander, minder belastend, materieel nodig. Klepelen met afzuiging is bijvoorbeeld niet toegestaan, omdat we dan teveel insecten mee opzuigen. Het afvoeren van het maaisel is daardoor ook meer werk. Er zitten dus wel wat haken en ogen aan, dat leggen we allemaal vast in het beheerplan dat we voor onze klanten maken. Maar die prachtige bermen en groenstroken vol kruiden, insecten en andere dieren die we ervoor terugkrijgen, daar doen we het voor!”

 

Neem gerust contact met ons op als u op zoek bent naar ecologisch verantwoorde oplossingen in de buitenruimte. Van Doorn denkt graag met u mee. 

Werken bij Van Doorn

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe collega's. Wil jij je inzetten om de buitenruimte van morgen te realiseren?