menu
Van Doorn
20 oktober '23

Parcours FCV Geldermalsen duurzaam onkruidvrij

20 oktober 2023 - Al 7 jaar zijn wij de trotse sponsor van de Fietscrossclub in Geldermalsen. Daarom leveren wij graag een bijdrage aan het duurzame onderhoud van het fietscrossterrein van FCV. Zo hebben we ook dit najaar het onkruid op de verhardingen van het terrein op een milieuvriendelijke en efficiënte manier verwijderd. 

 

Heet water als duurzaam alternatief voor de borstelmachine

We werken sinds 2021 met een duurzame methode voor onkruidbeheersing op verharding. In plaats van de traditionele methode van onkruidbestrijding met de borstelmachine, kiezen wij voor bestrijding met heet water.

Met onze elektrische wagen overspoelen we planten met heet water van minimaal 99 graden Celsius. Hierdoor wordt de celstructuur van het bovengrondse plantdeel én van het ondergrondse wortelstelsel aangetast. De behandelde vegetatie verwelkt binnen een paar uur.

Meestal is één onderhoudsronde niet genoeg om het gewenste effect te bereiken. Pas na een aantal rondes raakt het wortelstelsel uitgeput en groeit de vegetatie minder krachtig en volumineus terug. Het hete water werkt bovendien preventief tegen het kiemen van onkruidzaken, mossen en algen. Als gevolg van deze vorm van bestrijding vermindert in de loop der tijd de onkruiddruk.

 

Voordelen van deze methode

Het voordeel van heet water is dat het 20x meer energie overdraagt dan andere thermische methodes, zoals hete lucht, infrarood en stoom. Bovendien beschadigt de verharding niet door de borstels en wordt het grondwater niet belast met chemische stoffen. een ander voordeel is dat wij 100% CO2 neutraal water gebruiken, dat verwarmd is door restwarmte, dus zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. 

  • Meer energieoverdracht dan andere thermische methodes
  • Geen schade aan de verharding door borstels
  • Geen belasting van het grondwater door chemische stoffen
  • Gebruik van 100% CO2 neutraal heet water

 

Het resultaat?

Een goed onderhouden en onkruidvrij buitenterrein, waar de fietscrossers van kunnen genieten. 

Meer weten over deze duurzame manier van onkruidbestrijding leest u op: Duurzame onkruidbestrijding | Van Doorn (vandoornbuitenruimte.nl).

 

Zo houden we samen op een duurzame manier de buitenruimte tiptop in orde!

 

Werken bij Van Doorn

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe collega's. Wil jij je inzetten om de buitenruimte van morgen te realiseren?