menu
Van Doorn

24 augustus 2023 - Vlak voor de bouwvak hebben wij op onze social media aangekondigd dat wij een proef zouden starten met een exoskelet om het zware werk van onze medewerkers te verlichten. Aan deze test deden 6 van onze medewerkers mee van verschillende afdelingen van onze organisatie. Onderstaand lichten we de eerste resultaten toe.

 

Aanleiding

Het werk bij Van Doorn is soms zwaar. En wij zijn graag zuinig op onze medewerkers. Daarom zijn we een proef gestart met exoskeletten. Het exoskelet, een liftsuit, is een lichtgewicht hulpmiddel van textiel (<0,9 kg) dat het lichaam ondersteunt bij bewegingen, zoals het optillen van voorwerpen en het werken in voorovergebogen positie. Op die manier wordt het lichaam tijdens het werk minder belast.

 

Opzet van de proef

Vóór de proef begon kregen de medewerkers een vragenlijst toegestuurd. In deze vragenlijst gaven 3 van de 6 proefpersonen aan dat zij wel eens rugpijn hebben gekregen door het werk dat zij doen. Eind juni kregen 6 collega’s van Verkeer, Geleiderail en Wegenbouw hun exoskelet aangemeten en een toelichting op het gebruik ervan. Het systeem werkt onder andere met elastieken. Een goede afstelling is daarom wel belangrijk. 

 

De eerste resultaten


De test is inmiddels afgelopen en we hebben, in samenwerking met de leverancier, alle ervaringen verzameld. Vincent Heijmans, KAM Coordinator van Van Doorn vertelt over de eerste resultaten: 


“Uit de eindevaluatie van het gebruik van de exoskeletten kwam naar voren dat 3 van de 6 proefpersonen door willen gaan met het gebruik van het exoskelet. Alleen de proefpersonen van Geleiderail waren positief. Deze medewerkers voelden verlichting bij langdurig werken aan dezelfde werkzaamheden. Vooral bij het plaatsen van geleiderail planken, wanneer er veel bouten en moeren aangedraaid moeten worden, geeft dit exoskelet een goede ondersteuning. De medewerkers geven aan dat ze de liftsuit niet gebruiken voor de korte reparatiestukken.” De proefpersonen van de afdelingen Verkeer en Wegenbouw hebben het niet als verbetering ervaren.  Dus wordt de implementatie van exoskeletten op die afdelingen voorlopig stilgezet.

De resultaten van de proef sluiten aan bij onze verwachtingen. Een van de redenen om met deze proef te starten, was de toename van het aantal personen met (milde) klachten op de afdeling Geleiderail. Naar aanleiding van de uitkomst van deze proef is besloten om voorlopig alleen voor de afdeling geleiderail de exoskeletten aan te schaffen. We blijven de ervaringen in de gaten houden.

 

Reflectiewaarde en warmte

De liftsuit is warm en moet over kleding heen gedragen worden. Dat kan een nadeel zijn in de zomer. Het exoskelet blokkeert bovendien deels het oranje deel van de kleding en de reflectiestrepen. Dat heeft een negatieve invloed op de vereiste reflectiewaarde van de werkkleding.

Vincent: “Wij zoeken nog een oplossing hiervoor, wij hebben het al geprobeerd met een veiligheidshesje over het exoskelet, maar dat kan te warm worden in de zomer. Bij koud weer is dit geen probleem, dan kan er een jas overheen gedragen worden. Om dit op te lossen zijn we aan het kijken naar hesjes met lange mouwen, maar op warme dagen zal dit een probleem blijven.”
 

Werken bij Van Doorn

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe collega's. Wil jij je inzetten om de buitenruimte van morgen te realiseren?