menu
Van Doorn
06 januari '24

Seriematige aanpak onderhoud kunstwerken

6 januari 2024 - Kunstwerken in Nederland hebben dringend een grondige opknapbeurt nodig. Het tempo waarop het werk op de markt komt is te traag. De komende jaren wordt een piek in het werk verwacht. Er is werk aan de winkel, maar hoe pakken we het aan? Over deze vraag buigen de infrabeheerders zich.

Een voor een aanbesteden en aanpakken schiet niet op. Daarom pleit Stichting De Bouwcampus voor het clusteren van het werk door een seriematige aanpak. In een korte film vertellen aannemers als BAM, Dura Vermeer, Aannemingsbedrijf Damsteegt, Equans, DHM en Van Doorn wat de voordelen zijn van deze manier van werken. De film laat zien dat veel marktpartijen er klaar voor zijn om op deze manier te werken.

Besparing van tijd en geld

Seriematig werken bespaart tijd en geld. Door het onderhoud van de kunstwerken in een reeks aan te pakken, kan efficiënter en goedkoper gewerkt worden, en gaat de prijs per kunstwerk omlaag. Ook is er sprake van een kostenreductie omdat je maar een keer hoeft aan te besteden in plaats van meerdere tenders. Bovendien is de verwachting dat een seriematige aanpak innovatie en duurzaamheid stimuleert: door minder sloop, meer hergebruik, vereenvoudigde contracten, lagere transactiekosten en duurzamer werken.

Vernieuwingsopgave als onderhoudsopgave

Robert Van Doorn, onze algemeen directeur, heeft zich ook aangesloten bij de Bouwcampus. “Seriematig werken is iets wat we in onze meerjarige onderhoudscontracten al jaren doen. Bij de renovatie van grotere kunstwerken wordt al snel gedacht dat het een uniek werk is, dat niet in een standaardcontract en een serie past. Door de vernieuwingsopgave als een onderhoudsopgave te bekijken, is de stap naar het aanbesteden met meer seriematig werk misschien veel sneller gemaakt.”

Bekijk hier de film van een lonkend perspectief >

 

Werken bij Van Doorn

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe collega's. Wil jij je inzetten om de buitenruimte van morgen te realiseren?