8 juni 2022 - Sinds begin april 2022 zijn ze er weer: eikenprocessierupsen. Vanwege de gezondheidsklachten die de brandharen kunnen veroorzaken, zijn we druk bezig met de bestrijding van deze dieren. Ook hiervoor bent u bij Van Doorn aan het juiste adres. Wij zijn gespecialiseerd in de preventie en (biologische) bestrijding van de eikenprocessierups.
De eikenprocessierups is sinds begin jaren negentig bezig met een opmars in Nederland. Inmiddels komt hij in heel Nederland voor en zorgt in het voorjaar voor flinke overlast, zoals jeuk of ernstiger gezondheidsklachten. Bestrijding is dus noodzakelijk, maar hoe doe je dat effectief en zo natuurlijk mogelijk, zonder te veel schade toe te brengen aan het milieu?
De eikenprocessierups
De eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea) is een nachtvlinder en zoals de naam al doet vermoeden, komt hij voor in eikenbomen. Vooral de zomereik (Quercus robur) is een favoriete plek. De vrouwtjes leggen in het voorjaar hun eitjes. Begin april kruipen de eerste rupsen uit hun ei. Na ongeveer twee maanden ontwikkelen ze de inmiddels bekende brandharen en maken ze een spinvormig nest. Vanaf begin juli veranderen de rupsen in bruingrijze vlinders en vliegen ze uit.
De eikenprocessierups heeft vele natuurlijke vijanden die de eitjes, larven of rupsen opeten. Bijvoorbeeld diverse vogels, kevers, spinnen en mieren. Er zijn veel lanen en bomengroepen van dezelfde soort (zoals eikenbomen) in Nederland. Bovendien zijn de temperaturen steeds gunstiger voor de ontwikkeling van de rupsen. Kortom: ideale omstandigheden voor de eikenprocessierups. Doordat er nu zo veel eikenprocessierupsen zijn, lukt het de natuurlijke vijand niet meer om de eikenprocessierups te beheersen en zijn andere methoden van preventie en bestrijding nodig.
Onze werkwijze
De brandharen zijn met het blote oog niet te zien en gaan dwars door kleding heen. De weerhaakjes aan de brandharen zijn de boosdoeners. Voordat we de brandharen kunnen bestrijden, inspecteert onze boominspecteur de eikenbomen. Hij/zij maakt naar aanleiding van deze inspectie een plan van aanpak, waarna we aan de slag gaan.
Bij Van Doorn bestrijden we de eikenprocessierups op twee manieren:
- Spuiten
Deze methode gebruiken we vooral vroeg in het seizoen en wordt als preventieve maatregel ingezet. Door vroeg in het seizoen te spuiten, voorkomen we overlast. Deze manier van bestrijding is effectief, maar heeft wel effect op ander dieren, zoals vogels. Daarom gebruiken we deze methode het liefst zo min mogelijk. - Wegzuigen
Met deze methode zuigen we hele nesten weg. Er is dan al sprake van overlast. Door het wegzuigen van de nesten verwijder je in één keer alle rupsen.
In de praktijk betekent het dat we meestal eerst kiezen voor spuiten en als er overlast optreedt we geminimaliseerd overstappen op wegzuigen. Ons doel is om uiteindelijk niet meer te spuiten, maar op een steeds natuurlijkere manier de eikenprocessierups te bestrijden.
Onze projecten
Op dit moment zijn wij verantwoordelijk voor de bestrijding van de eikenprocessierups in de gemeenten Loon op Zand, de provincie Noord-Brabant en het rivierengebied in de provincie Gelderland, maar wij staan ook klaar voor particulieren.
Heeft u last van de eikenprocessierups?
Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies.