menu
Van Doorn
Algemeen
Groen

Geluidsmuur met insectenhotels

23 juni 2022 - In mei leverden wij in Hellevoetsluis een bijzondere geluidsmuur met vijf insectenhotels op. De insectenhotels maakten wij van resthout uit ons duurzaamheidsinitiatief Betuwse Planken en Balken. Van Doorn verzorgde het ontwerp, de constructieberekeningen, het uitvoeringsplan, de vergunningen en de realisatie van de geluidsmuur. 

 

Stadsdorp

In het hart van Hellevoetsluis in de wijk Nieuw-Helvoet werkt de gemeente aan de nieuwe buurt Stadsdorp. De nieuwbouwwoningen, een sportcomplex, zwembad en Kindcentrum maken van Stadsdorp een unieke buurt. Om geluidsoverlast van de naastgelegen industrie te voorkomen, was een geluidsmuur vereist voor de nieuwbouwwoningen. 

 

Aandacht voor natuur en cultuur

De geluidsmuur is opgebouwd uit geluidswerende cassettes tussen stalen staanders. Delen van de geluidsmuur zijn uitgevoerd met groen (klimplanten). Om het stedelijk karakter ook in de geluidsmuur te krijgen, zijn diverse gedeeltes van de muur uitgevoerd in cortenstaal. Hierdoor ontstaat een mooie afwisseling tussen natuur en cultuur. 

Er is gebruik gemaakt van funderingspalen op kleef. Het voordeel hiervan is, dat ze niet tot aan de zandlaag op 20 meter diepte hoefden worden aangebracht. Dankzij de gekozen materialen heeft de geluidsmuur een ontwerplevensduur van 50 jaar.  

 

Biodiversiteit

Rondom de geluidsmuur is veel aandacht voor biodiversiteit. Zo zijn er aan de geluidsmuur vijf insectenhotels gemonteerd van 3,6 bij 1,2 meter. Daarnaast zijn er diverse nestelgelegenheden voor vogels aangebracht op en rondom de geluidsmuur. 

De insectenhotels zijn gemaakt van resthout, een duurzaamheidsinitiatief van Van Doorn met de naam Betuwse Planken en Balken. Wij realiseren nieuwe producten van vrijgekomen resthout, samen met de Stadswerkplaats Culemborg (onderdeel van de Coƶperatie van Makers en de Stichting Natuurbeleving De Leidsche Hoeven

 

Van ontwerp tot realisatie

Van Doorn kreeg opdracht van de gemeente om de geluidsmuur te ontwerpen en realiseren. Onze werkzaamheden bestonden uit: 

  • het uitvoeren van de benodigde onderzoeken;
  • het maken van de constructieberekeningen;
  • het maken van een ontwerp; 
  • het regelen van vergunningentraject;
  • de realisatie van de geluidsmuur.

Het ontwerp van de geluidsmuur is in nauw overleg met de omwonenden tot stand gekomen. De werkzaamheden vonden plaats van maart 2021 tot en met mei 2022.  
 

Geluidsmuur met insectenhotel Hellevoetsluis

Werken bij Van Doorn

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe collega's. Wil jij je inzetten om de buitenruimte van morgen te realiseren?